söndag 31 oktober 2010

Nu i Vietnam

Måndagen den 18.10 lämnade vi Luang Prabang bakom oss med bara positiva upplevelser, förutom det där med att våra värdesaker blev inlåsta i kassakåpet. Det redde upp sig den 5:te dagen och då bokade vi  genast en mountainbike/kayjak trekking. Det var en lyckad dag som vi spenderade med två andra par och två guider. Det bästa med dagen var nog mountainbikingen och ännu ett helt otroligt sjukt vackert vattenfall. Kayakingen blev lite tråkig i längden för det var ganska så lugn takt förutom några ställen där det strömmade lite hårdare. Där det var lugnt, var man tvungen att paddla så man fick sjukt överallt.  Vi rammade förstås en jävligt stor sten som var dold under forsen, men vi lyckades ändå inte välta hela kayaken. 


Sista natten i LP firades ”end of rainy season” vilket var lite för hysteriskt för oss efter trekkingdagen som gjort oss megatrötta. Som vanligt här i Asien var det NOLL säkerhet när det gäller fyrverkerier, jag skämtar int när jag säger att 4 - 6 åringar kasta omkring sig smällare som fick örona att pipa i 10 minuter efteråt då dom landa cirka en cm från huvudet. Så d va int direkt någo tryggt att gå på gatorna den där natten. Lokalbefolkningen verkade vara väldigt roade dock. Det som däremot var fint var när hundratals stearinljus på båtar och blombuketter flöt runt på Mekongfloden. Alla fick gå ner till floden och tända ljus. Fick inga bra bilder på detta dock.

På avfärdsdagen till Nong Kiew skulle vi ta ut pengar för den sista veckan i Laos. Men såklart fungerade inte en enda ATM bankautomat i hela Luang Prabang och alla Banker var stängda på morgonen. Det hette att dom öppnar 8:30 AM  or later!! Orsaken varför det blev panik var för att vi redan köpt bussbiljetter och för att Nong Kiew inte har en bank eller bankautomat. Men som tur körde vår busschaufför oss via en större bank som jag hade missat före vi fortsatte vidare. Så än en gång reddepengasituationen upp sig.

Nong Kiew är en liten by omringad av höga berg och en flod som rinner rakt igenom. Vi stannade två nätter där. Vi träffade en reissumies, Andreas, från Tyskland som fick en att skratta så det nästan blev svårt att andas, han reste tillsammans med en brittisk tjej, Ceri. Vi tog båten till Muang Ngoi Neua, en plats som endast kunde besökas med båt, där fanns inga fordon  och förövrigt väldigt primitivt. Vi sov i en hydda mitt i byn, väggarna var så tunna så i princip sov man på gatan. Det var någon som dog första natten i byn så lokalbefolkningen sov inte överhuvudtaget utan firade detta dygnet runt. I Muang Ngoi Neua gjorde vi en liten trekking på egen hand tillsammans med Ceri och Andreas. Än en gång blev det en suverän dag.

Nästa dag var det dags för en bussresa till till Sam Neua. Om ni vill veta hur den resan var så sku ja kunna beskriva det som att sitta i en berg och dal bana 12 timmar i sträck vrålhungrig, trött och sliten med en spräckt högtalare 20 cent från öra och från högtalaren kommer den musik du hatar mest i hela världen på full volym. Om ni kan förestella er detta så kan ni förstå hur den resan kändes. Väl framme vid midnatt fick vi söka upp ett guesthouse och den första påstod att han inte hade rum, men jag tror han bara int orka ta emot oss. Han såg lite trött ut. Nästa tog emot oss. Trötta och hungriga somnade vi.

 Det fanns ingenting att göra i Sam Neua så vi tog in på ett billigare hostel och sedan had vi väckning 05:30 på morgonen för att ta bussen som skulle starta 07:00. Den startade kl.10:50. Vi kom ut från staden 12.30 efter diverse stopp hos lokalbefolkningen. Vägen till Than Hoa i Vietnam gick bra, fast det inte fanns en rak sträcka under hela resan, men sen i staden började det hända greijor. Vi anlände 20:30 i  Than Hoa. Därifrån skulle vi fortsätta med bussen till Hanoi, men det var lättare sagt än gjort. Vi stannade vid vägkanten  och chauffören och hans 2 polare steg ut. Vi väntade och väntade, sedan märkte vi att dom stod vid vägkanten och försökte stanna bussar som körde förbi. Vi gick ut och försökte reda ut vad fan dom höll på med, men de pratade inte ett ord engelska. Det slutade med att vi satt 6 stycken backpackers intryckta i en taxi som körde oss till Hanoi, eller nästan till Hanoi. Han stannade cirka 5km från centrum och ville ha mera pengar. Vi stod och argumenterade att vi inte betalar något mera för vi hade redan betalat busschauffören som sedan gav pengarna (hur mycket har vi ingen aning om) åt taxichaufören. Till slut gick vi med på att betala 10 dollar totalt till för alla oss sex personer. Klockan var i det där skedet 01:30 på natten, vi hade inte ätit mat sedan 06 på morgonen och energin fanns helt enkelt inte. Till slut hittade vi ett hotell som tog emot oss. Vi tog in på ett rum med 2 dubbelsängar tillsammans med en franskt par som vi träffade redan i Sam Neua i början av resan.   
Idag skall vi gå ut och gå på gatorna i Hanoi. Beklagar det megalånga inlägget den här gången. Vi skriver igen när vi får chansen. Förresten så funkar inte facebook överhuvudtaget här i Vietnam, så vill man ta kontakt gör det via mail. Bilderna från Laos får också vänta tills vi kommer till Kambodja om ca en månad. Happy Halloween everybody!

7 kommentarer:

 1. Hej Maria och Tommy.
  Vad roligt att höra av er. Det är så intressant att höra vad ni varit med om, så om inläggen är långa gör det ingenting.

  SvaraRadera
 2. Eva på Djupsvängen31 oktober 2010 21:50

  Jätteroligt att läsa om ert reseäventyr. Trevlig fortsättning på resan!!

  SvaraRadera
 3. Hej mina modiga sötnosar! :)
  Jag tyckte väl att det var dags för ett inlägg.. ;) D.v.s. det är skönt att höra av er och att ni har det bra. Vad ni har varit med om mycket! Förstår att ni är lite trötta nu efter allt resande. Sköt om er och fortsätt ha det bra! Saknar dig Maria. Puss!

  SvaraRadera
 4. Låter som ni har haft de bra o njuter av ert lilla äventyr!! Maria, du saknas verkligen i Vasa!!! Sku va så kul o ha er här under haloween partajandet:)

  btw, åker till Jeppis nu på fredag...kan bra åka efter boken åt er. Så du kan ju höra av dej till dina föräldrar så de vet!! Kram på er båda!

  H. Neha

  SvaraRadera
 5. hej. blir mest avundsjuk av er resa =) Fanny skulle vilja ha marias email. kan någon skicka den åt mig på oscar.lehtinen@gmail.com eller på min blogg http://extinctnerdsex.blogspot.com
  tack!

  ha en fortsatt underbar resa, följer er med bloggen!
  kram Oscar

  SvaraRadera
 6. Neha: Saknar dej och Vasa också! Klart man funderar vad man skulle ha gjort hemma med vänner och familj när det är "högtidsdagsdags". Skickade just meddelande åt m&p att du kommer imorgon. Betyder jätte mycket btw :)

  Oscar: har du blogg?!?!? måste spionera nästa gång jag har tillgång till internet, är i Halong Bay nu på en 3-dagars tur med relativt spikat program :) skickade just mail åt dej!

  SvaraRadera
 7. Lottis and Toffe calling...

  Hej på er! Toffe hälsar att Tommy kommer att älska vr efter er resa med allt resebekymmer...:D Hoppas ni har det fint och att ni upplever allt ni drömt om!

  kram till er och sköt nu om er!! :)

  SvaraRadera