lördag 6 november 2010

- krasch -

Jahappp! Så har vi ännu en lyckad resa bakom oss. Vet inte om kaos är everyday stuff som händer i Asien i samband med bussresor eller om jag och Tommy bara helt enkelt prickar in var det händer mest. Igår tog vi altså nattbussen från Hanoi till Hue. En 12-timmars resa som självfallet blev till 13 timmar. Efter ca 10 minuter så kom en större personbil och körde rakt in i sidan på vår buss. Vår chaufför försökte sig på en u-sväng mitt i centrum i Hanoi när det smällde. Det hände på vår sida av bussen så vi satt mitt i smeten. Nåh, chauffören som körde in i oss (egentligen är det oklart vem som körde in i vem) sprang ut ur bilen flyförbannad. Ropade, härjade och började sparka i sin bil och sen i vår buss. Busschaffisen steg också ut och argumenterade för sin sak. Människor samlades runtomkring av nyfikenhet medan resten av trafiken banade sig igenom olycksplatsen. Här kör man inte runt en olycka utan man kör rakt igenom. Försöker i alla fall. Så fortsatte intensiva sparkar mot vår buss men så blev läget plötsligt
lugnt. Mobiltelefoner ringde för fullt så vi antog att åtminstone nån försökte kontakta polisen. Men nehhej. En stund senare blev det slgasmål mitt på gatan mellan chaufförerna och sen plötsligt körde vi iväg! Så ingen större fara skedd, långa repor på bussen samt lite streetfighting. Resten av resan fortsatte i lugn och ro förutom att Tommy blev tvungen att sova brever en gammal asiat som luktade.. tja gammal asiat. Inga trevliga aromer men ännu ett minne för livet.

Nu är vi i regniga Hue. Det bara spiller ner. Risfälten är översvämmade till max. För kanske två veckor sen hade det faktiskt regnat så mycket så en buss hade blivit svept av vägen. Dödssiffran låg väl någonting på 40?! Floodings hör till regnperioden här. Hur som helst är det ju bara för slött när det regnar, och det lär inte sluta heller inom den närmsta framtiden, så planen är nu att hoppa över centrala Vietnam och fly till de södra delarna där det förhoppningsvis har slutat regna. Om inte vädret är bättre där förkortar vi troligtvis Vietnamvistelsen och drar istället vidare till Kambodja.


Bakom oss har vi en fantastisk resa på 3 dagar i Halong Bay. Vi blev tvungna att byta båt första natten av okänd anledning, så vi hamnade på värsta lyxbåten! Som förstås hade en läcka i taket i vårt sovrum så det gick endast att sova i en av sängarna MEN det var ändå en lyxbåt med lyxmat! Nya grottupplevelser, mera kayaking, besök till den flytande byn, squidfishing, såg en underbar soluppgång, klättring uppför ett berg i fantastisk natur på Catba island, besök till Monkey island med vilda apor som var aggressiva och härjade på stranden – ANDAS – sen bodde vi på ett (i våra ögon lyx-)hotell i en natt och en sista båttur med vår egentliga båt (som tydligen hade råttor – vilken upgrade) för att ta bussen tillbaka till Hanoi.Sen måste jag bara berätta att vi har sett en kopia på Eero, Tommys pappa! En dansk supertrevlig barnträdgårdslärare, sjukt va de liknade varandra J


Sist och slutligen lite goda nyheter: vi borde få facebook att fungera här med hjälp av någo knepiga datatermer och hävande av spärrar – altså sånt jag inte alls förstår mig på. Vilket innebär att vi troligtvis får ut Laos bilderna iallafall! Så blev även detta ett megalångt inlägg, men när det hela tiden händer så mycket! Vi lägger ju endast ut en bråkdel J


söndag 31 oktober 2010

Nu i Vietnam

Måndagen den 18.10 lämnade vi Luang Prabang bakom oss med bara positiva upplevelser, förutom det där med att våra värdesaker blev inlåsta i kassakåpet. Det redde upp sig den 5:te dagen och då bokade vi  genast en mountainbike/kayjak trekking. Det var en lyckad dag som vi spenderade med två andra par och två guider. Det bästa med dagen var nog mountainbikingen och ännu ett helt otroligt sjukt vackert vattenfall. Kayakingen blev lite tråkig i längden för det var ganska så lugn takt förutom några ställen där det strömmade lite hårdare. Där det var lugnt, var man tvungen att paddla så man fick sjukt överallt.  Vi rammade förstås en jävligt stor sten som var dold under forsen, men vi lyckades ändå inte välta hela kayaken. 


Sista natten i LP firades ”end of rainy season” vilket var lite för hysteriskt för oss efter trekkingdagen som gjort oss megatrötta. Som vanligt här i Asien var det NOLL säkerhet när det gäller fyrverkerier, jag skämtar int när jag säger att 4 - 6 åringar kasta omkring sig smällare som fick örona att pipa i 10 minuter efteråt då dom landa cirka en cm från huvudet. Så d va int direkt någo tryggt att gå på gatorna den där natten. Lokalbefolkningen verkade vara väldigt roade dock. Det som däremot var fint var när hundratals stearinljus på båtar och blombuketter flöt runt på Mekongfloden. Alla fick gå ner till floden och tända ljus. Fick inga bra bilder på detta dock.

På avfärdsdagen till Nong Kiew skulle vi ta ut pengar för den sista veckan i Laos. Men såklart fungerade inte en enda ATM bankautomat i hela Luang Prabang och alla Banker var stängda på morgonen. Det hette att dom öppnar 8:30 AM  or later!! Orsaken varför det blev panik var för att vi redan köpt bussbiljetter och för att Nong Kiew inte har en bank eller bankautomat. Men som tur körde vår busschaufför oss via en större bank som jag hade missat före vi fortsatte vidare. Så än en gång reddepengasituationen upp sig.

Nong Kiew är en liten by omringad av höga berg och en flod som rinner rakt igenom. Vi stannade två nätter där. Vi träffade en reissumies, Andreas, från Tyskland som fick en att skratta så det nästan blev svårt att andas, han reste tillsammans med en brittisk tjej, Ceri. Vi tog båten till Muang Ngoi Neua, en plats som endast kunde besökas med båt, där fanns inga fordon  och förövrigt väldigt primitivt. Vi sov i en hydda mitt i byn, väggarna var så tunna så i princip sov man på gatan. Det var någon som dog första natten i byn så lokalbefolkningen sov inte överhuvudtaget utan firade detta dygnet runt. I Muang Ngoi Neua gjorde vi en liten trekking på egen hand tillsammans med Ceri och Andreas. Än en gång blev det en suverän dag.

Nästa dag var det dags för en bussresa till till Sam Neua. Om ni vill veta hur den resan var så sku ja kunna beskriva det som att sitta i en berg och dal bana 12 timmar i sträck vrålhungrig, trött och sliten med en spräckt högtalare 20 cent från öra och från högtalaren kommer den musik du hatar mest i hela världen på full volym. Om ni kan förestella er detta så kan ni förstå hur den resan kändes. Väl framme vid midnatt fick vi söka upp ett guesthouse och den första påstod att han inte hade rum, men jag tror han bara int orka ta emot oss. Han såg lite trött ut. Nästa tog emot oss. Trötta och hungriga somnade vi.

 Det fanns ingenting att göra i Sam Neua så vi tog in på ett billigare hostel och sedan had vi väckning 05:30 på morgonen för att ta bussen som skulle starta 07:00. Den startade kl.10:50. Vi kom ut från staden 12.30 efter diverse stopp hos lokalbefolkningen. Vägen till Than Hoa i Vietnam gick bra, fast det inte fanns en rak sträcka under hela resan, men sen i staden började det hända greijor. Vi anlände 20:30 i  Than Hoa. Därifrån skulle vi fortsätta med bussen till Hanoi, men det var lättare sagt än gjort. Vi stannade vid vägkanten  och chauffören och hans 2 polare steg ut. Vi väntade och väntade, sedan märkte vi att dom stod vid vägkanten och försökte stanna bussar som körde förbi. Vi gick ut och försökte reda ut vad fan dom höll på med, men de pratade inte ett ord engelska. Det slutade med att vi satt 6 stycken backpackers intryckta i en taxi som körde oss till Hanoi, eller nästan till Hanoi. Han stannade cirka 5km från centrum och ville ha mera pengar. Vi stod och argumenterade att vi inte betalar något mera för vi hade redan betalat busschauffören som sedan gav pengarna (hur mycket har vi ingen aning om) åt taxichaufören. Till slut gick vi med på att betala 10 dollar totalt till för alla oss sex personer. Klockan var i det där skedet 01:30 på natten, vi hade inte ätit mat sedan 06 på morgonen och energin fanns helt enkelt inte. Till slut hittade vi ett hotell som tog emot oss. Vi tog in på ett rum med 2 dubbelsängar tillsammans med en franskt par som vi träffade redan i Sam Neua i början av resan.   
Idag skall vi gå ut och gå på gatorna i Hanoi. Beklagar det megalånga inlägget den här gången. Vi skriver igen när vi får chansen. Förresten så funkar inte facebook överhuvudtaget här i Vietnam, så vill man ta kontakt gör det via mail. Bilderna från Laos får också vänta tills vi kommer till Kambodja om ca en månad. Happy Halloween everybody!