lördag 6 november 2010

- krasch -

Jahappp! Så har vi ännu en lyckad resa bakom oss. Vet inte om kaos är everyday stuff som händer i Asien i samband med bussresor eller om jag och Tommy bara helt enkelt prickar in var det händer mest. Igår tog vi altså nattbussen från Hanoi till Hue. En 12-timmars resa som självfallet blev till 13 timmar. Efter ca 10 minuter så kom en större personbil och körde rakt in i sidan på vår buss. Vår chaufför försökte sig på en u-sväng mitt i centrum i Hanoi när det smällde. Det hände på vår sida av bussen så vi satt mitt i smeten. Nåh, chauffören som körde in i oss (egentligen är det oklart vem som körde in i vem) sprang ut ur bilen flyförbannad. Ropade, härjade och började sparka i sin bil och sen i vår buss. Busschaffisen steg också ut och argumenterade för sin sak. Människor samlades runtomkring av nyfikenhet medan resten av trafiken banade sig igenom olycksplatsen. Här kör man inte runt en olycka utan man kör rakt igenom. Försöker i alla fall. Så fortsatte intensiva sparkar mot vår buss men så blev läget plötsligt
lugnt. Mobiltelefoner ringde för fullt så vi antog att åtminstone nån försökte kontakta polisen. Men nehhej. En stund senare blev det slgasmål mitt på gatan mellan chaufförerna och sen plötsligt körde vi iväg! Så ingen större fara skedd, långa repor på bussen samt lite streetfighting. Resten av resan fortsatte i lugn och ro förutom att Tommy blev tvungen att sova brever en gammal asiat som luktade.. tja gammal asiat. Inga trevliga aromer men ännu ett minne för livet.

Nu är vi i regniga Hue. Det bara spiller ner. Risfälten är översvämmade till max. För kanske två veckor sen hade det faktiskt regnat så mycket så en buss hade blivit svept av vägen. Dödssiffran låg väl någonting på 40?! Floodings hör till regnperioden här. Hur som helst är det ju bara för slött när det regnar, och det lär inte sluta heller inom den närmsta framtiden, så planen är nu att hoppa över centrala Vietnam och fly till de södra delarna där det förhoppningsvis har slutat regna. Om inte vädret är bättre där förkortar vi troligtvis Vietnamvistelsen och drar istället vidare till Kambodja.


Bakom oss har vi en fantastisk resa på 3 dagar i Halong Bay. Vi blev tvungna att byta båt första natten av okänd anledning, så vi hamnade på värsta lyxbåten! Som förstås hade en läcka i taket i vårt sovrum så det gick endast att sova i en av sängarna MEN det var ändå en lyxbåt med lyxmat! Nya grottupplevelser, mera kayaking, besök till den flytande byn, squidfishing, såg en underbar soluppgång, klättring uppför ett berg i fantastisk natur på Catba island, besök till Monkey island med vilda apor som var aggressiva och härjade på stranden – ANDAS – sen bodde vi på ett (i våra ögon lyx-)hotell i en natt och en sista båttur med vår egentliga båt (som tydligen hade råttor – vilken upgrade) för att ta bussen tillbaka till Hanoi.Sen måste jag bara berätta att vi har sett en kopia på Eero, Tommys pappa! En dansk supertrevlig barnträdgårdslärare, sjukt va de liknade varandra J


Sist och slutligen lite goda nyheter: vi borde få facebook att fungera här med hjälp av någo knepiga datatermer och hävande av spärrar – altså sånt jag inte alls förstår mig på. Vilket innebär att vi troligtvis får ut Laos bilderna iallafall! Så blev även detta ett megalångt inlägg, men när det hela tiden händer så mycket! Vi lägger ju endast ut en bråkdel J


5 kommentarer:

 1. Joo , yhdennäköisyys on kyllä ilmeinen sen karvaisen tanskalaisen kanssa , ainakin noin takaa kuvattuna.
  t. Eero

  SvaraRadera
 2. haha, teksti tuli sopivasti siihen apinan kohdalle.Tämä Tanskalainen ei kuitenkaan ollut näin karvainen =)

  SvaraRadera
 3. Vilket äventyr ni har. Hoppas bara att ni inte blir skadade. Hjärtat tog ett extra skutt, då ni skrev om bussresan. Vilka underbara platser ni har besökt, ser ut som edens lustgård.

  SvaraRadera
 4. Man börjar ifrågasätta sin egen vardag när man läser om er resa. Tror de e dags att börja planera någå äventyr så småningom.

  SvaraRadera
 5. Eero: haha! jag ber om ursäkt för hur texten och bilderna flöt ihop, men lite småroligt blev det :)

  Mammma: inget att oroa sig över, de på andra sidan av bussen visste inte ens om att vi krockat, det var en så mjuk smäll. Jag och T bara råkade sitta precis där var det hände.

  Sami: Du är bara för rolig! Boka gärna ett äventyr var vi alla kan ta en drink tillsammans då :)

  SvaraRadera