tisdag 19 april 2011

bye bye TongaIdag flyger vi till Los Angeles efter en intressant tid på Tonga öarna. Det blev inte riktigt som vi hade förväntat oss med vita stränder och kokospalmer varje dag. Orsaken till detta är att Tonga består av flera ö grupper och vi flög logiskt nog till ”huvudstaden” som är beläget på en ö där stränderna lös med sin frånvaro. Vi hade möjligheten att flyga till en ö grupp som antagligen hade alla vita stränder och hela rubbet att erbjuda, men pågrund av flygprisen dit började vi istället fundera över vad allt vi kunde göra under 10 dagar häri huvudstaden. Vilket vi inte ångrar alls.  Vi kommer definitivt att komma ihåg Tonga pågrund av många saker. Vi träffade en spanjor med vem vi har spenderat nästan varje dag med. Det första vi gjorde tillsammans var en island tour ordnad av guest house ägaren av namnet Toni. Lugnt sagt mystisk typ. Jag har aldrig i mitt liv träffat en så sur gubbe i mitt liv, utan att överdriva hörde vi inte en vänlig menig från hans trut på hela vår vistelse. Om han sa något mindre elakt var det ett krut torrt skämt. Man skulle kunna skriva en bok om detta spektakel. Trots detta visste han väldigt mycket om ön och dess kultur vilket gjorde att island touren ändå var lyckad. Vi såg något vad man kallar blowholes. När havet krossar in i kustlinjen och bildar massiva vattenstrålar som sprutar ut från klipporna från hål formade av naturen. Det var häftigt att se. Förutom vad öns natur had att erbjuda öste Toni på med information om allt möjligt.
En hel dag fick vi att gå i vykorts miljö på en liten ö som var beläget nära huvudön. Vi tog en båt dit och chillade på stranden snorklade runt ett fartygs vrak och åt god mat.
För att bekanta oss mera med Tongas kultur bokade vi in en så kallad Kava night. Kava är en dryck gjord av någotslags pepparrötter som är lite som koskenkorva i finland. Förutom att denna rätt så äckliga dryck inte förvandlar hjärnan till mos. Mannen som höll denna kava night berättade att man kan känna att tungan och läpparna domnar och om man dricker det 3 dagar i sträck blir man påverkad. Men det ända som påverkas är balans sinnet så du går som ett fyllo men hjärnan är fullständigt med på noterna. Synd att vi inte orkade dricka 3 dagar i sträck =)
3 dagar spenderade vi på en större grann ö Eua’ som erbjöd goda trekkingmöjligheter. Denna ö hade väldigt begränsat med platser var man kunde köpa mat så våra trekking dagar blev fysiskt väldigt påfrestande. En dag åt vi morgonmål tidigt på morgonen gick ut för att utforska ön kom tillbaka cirka 6 på kvällen med 2 bananer som lunch. Jag kan säga att hungern och kraftlösheten var på en nivå bortom denna planet. Men vi såg rätt så fina saker under dagarna. Förutom den fina naturen såg vi vilda hästar på ett gräsfält. Visste inte ens att de excisterade nåmera, åtminstone inte på Tonga.
Efter äventyren på Eua’ tog vi oss till stan för att titta på nästan 2 hela rugby matcher. Häftigt, så skall en lagsport se ut. Inte som dagens fotboll var vuxna karlar kvider i fosterställning av minsta lilla stöt.
En kväll bokade vi in oss på en Tonga dinner show som var beläget på andra sidan ön. Resan dit var något psykiskt ansträngade pågrund av chauffören. Hastigheten var bra över rekommenderat och chauffören konsentration på traffiken = 0. Men vi kom helskinnade fram och fick ta del av en väldigt lyxig middag, fast synd nog kändes dessa maträtter väldigt främmande så att säga men själva dinner showen var super fylld av Tongan dans och show.
Så trots att Tonga inte riktigt motsvarade våra förväntningar är vi glada över vad Tonga sist och slutligen erbjöd. Vi kunde för första gången i ett fattigare land kommunicera med lokalbefolkningen eftersom deras engelska är väldigt bra här, engelskan är deras andra språk. Och på detta sätt kunde vi på riktigt ha konversationer med lokalbefolkningen.
Veckan framöver kommer att börja i Los Angeles och sluta i San Francisco. Spännade. Det enda vi märkte när vi började planera vår vecka i Californien är att vi inte kommer att ha tid med så mycket. Men det blir ändå intressant att se lite av Californien. Nästa gång hör ni säkert av oss när vi är i Florida. glada människor i Tonga

Kava tasting

Trekking på Tonga

fin kustremsa

dinner show

rugby