fredag 12 november 2010

lite sol gör susen

Nu va det min tur igen att skriva lite. Vi är nu i Nha Trang och hade faktist en halv solig dag igår, det gjorde gott efter väldigt många dagar av regn. Simmade i rätt så stora vågor och solade på stranden. I Hoi An träffade vi ett par från Australien Ryder och Amanda, två super trevliga människor. Dom har redan nu berättat massor med nyttig info inför Australien och vi kommer att bli guidade i Byron Bay var dom bor =)
I  morse tog vi en länk barfota längs med Nha Trangs långa strand, det var super skönt. Blev så hungrig efteråt så jag åt en ordentlig lunch istället för ett  normalt morgonmål.
Idag skall vi med Ryder och Amanda och bada i någon teraupeutisk varm lera, vet it rikit va d går ut på men d blir intressant att se. Sedan tror jag att vi i morgon söker oss igen längre söderut här på kusten i Vietnam. Våra Vietnam visum upphör 25.nov så före det infinner vi oss i Kambodja.
Nu blir det lunch, och hur skönt e d att man int ha laga mat på över en månad, man bara pekar på menyn 3 gånger om dan och lutar sig bakåt i stolen =)  

tisdag 9 november 2010

svammel

 Tjosan gott folk. Från och med nu skriver jag endast via Tommys sida för att undvika flera nervsammanbrott över min egen sidas djävulskap. Nu har vi tagit oss vidare till Hoi An och regnet bara fortsätter att spilla ner. Mitt på dagen hade vi äntligen ett uppehåll vilket gav oss en chans att utforska staden som är riktigt charmig. Sen till kvällen satte det igång igen så vi sprang snabbt hem. Hah, tänk så snabbt man börjar kalla stället man har sina grejjer på för sitt hem...

Detta tråkiga väder gör att det inte finns någonting att göra eller rättare sagt det finns ingen ork att göra någonting. Vem vill nu alls göra någo annat än att dra täcket över huvudet och vänta tills nästa dag – vilket förstås inte har hjälpt oss hittills. Får se hur vi gör nu när vi ska ta oss ännu längre söderut. Dessa översvämningar i centrala Vietnam komplicerar till vår rutt. Antingen fortsätter vi att ta buss söderut, om läget visar sig vara säkert, eller så måste vi resa norrut igen för att nå flygfältet i Hue och därifrån flyga vidare till Saigon. Jag hoppas på buss för vi har redan betalat 40 dollar för vår open-bus-ticket. Usch! jag har förvandlats till värsta gnidkärringen J


En händelse som lämnat i skallen är den diskussion vi hade med den vietnameskvinna som bokade vår Halong Bay trip. Vi frågade lite om hennes arbete, hur långa dagar hon har osv. Hon berättade den värsta tänkbara versionen. Hon arbetar varje dag från 8-20.00. Hon har EN DAG SEMESTER PER ÅR. Fatta, EN DAG SEMESTER PER ÅR! Och det var dagen efter nyåret. Såna som inte arbetar inom ett turistyrke som hon har tre dagar ledigt per år. Jesssss tre dagar ledigt. Arbete MÅNDAG-SÖNDAG utan undantag. 7 dagar varje vecka. Sen har hon två småbarn, en man och ett hem med alla tillhörande sysslor som ska skötas, när hon kommer hem från jobbet. Under tiden hon är på jobb är det hennes mamma som tar hand om barnen och hjälper till med sysslor där hemma. En positiv sak hade hon att berätta, jo hon sover gott om nätterna efter allt jobb hon har gjort... Hur bra har vi inte det egentligen?! Vi västerlänningar, skandinaver, vi finländare. Det får en att fundera. Sen fick vi också en tankeställare om hur vardagen är här för en som inte har jobb. Ingen betalar skatt så är man arbetslös har man inga pengar att hämta in någonstans ifrån. Men lika många utgifter med att få mat på bordet och tak överhuvudet. Värt att fundera över tycker jag.