fredag 25 mars 2011

Tack o hej Aussie. It's been a pleasure!

Hallååja gott folk! Än en gång har det hänt MASSOR sen sist. Vi hade en liten kris på gång efter den sköna seglingen på Barriärrevet. Vädret blev katastrofalt dåligt. Regn regn regn. Norr, söder, öster och väster. För hela två veckor fram enligt alla möjliga väderprognoser och infobyråer.  Vi hade vid det skedet passligt nog två veckor kvar i Australien. Som i tidigare blogginlägg har vi tjatat över hur TRÅKIGT det är när det regnar. SPÖREGNAR. Tommy hade 3 meters sikt på vägarna, vi KRÖP fram. Farligt och eeeenfooormigt. Vi missade de sista 700-800 km i Australien pga noll sikt. Igår körde vi faktiskt  tillbaka på samma väg och först nu såg vi att det finns en massiv bergskedja här. Kan ni förstå! Vi körde också förbi städerna var den tidigare cyklonen slog till. Naturen var totalförstörd. Bladlösa och omkullvälta träd, avbrytna trafikskyltar, hus utan tak och väggar, stängda officiella byggnader och områden. Så det var ju intressant förstås, att se vad naturen riktigt kan ställa till med. Vi var tvugna att köra igenom vissa översvämmade vägar och ta omvägar runt andra, men vi valde noggrant efter. Vissa körde igenom vad som helst och det såg definitivt inte säkert ut.

Vi körde snabbt upp till Cairns (varifrån vi flyger vidare) och hade fortfarande massor med tid kvar. Så då beslöt vi oss för att köra ännu längre norrut. Det räddade slutet av resan. Vi har spenderat några av de bästa dagarna här under våra 3 månader i Australien. Först for vi till Cape Tribulation. Plötsligt befann vi oss i världens äldsta regnskog, 350 miljoner år gammal!!! En helt underbar upplevelse. Första dagen var dock mindre underbar. Det fanns en main road och den var förstås kraftigt översvämmad när vi kommit halva vägen. Vi avbokade vår camping plats och hamnade att ta in på en annan. Inga värre problem där tills vi parkerade bilen och sjönk ner i gegga gräsmattan. Tommy hoppade ut ur bilen och jag satte mej vid ratten. Han buckade och stönade medan jag lekte med gasen och sprutade lera. Underhållande men vi rörde oss inte en cent. Alkoholist ägaren kom körandes med sin bil (jestas så han STANK), kopplade fast vår bil i sin och förde oss till säkrare mark. Det fortsatte att spöregna hela kvällen och natten så vi kunde inte göra mera denna dag. Förutom att DUSCHA! Hyi satan säger jag bara. Just då hade vi nått en ny nivå av smutsighet. Fötterna var brunsvarta av lera och smuts. Tånaglarna är faktiskt ännu gråa... Vi hade inte duschat på.. jag tänker inte säga hur många dagar.. Ni skulle bli äcklade!

Nästa dag var det solsken, wihhuuu! Och hör på d här, efter det har vi BARA haft solsken. I byttan med väderprognoserna som Tommy skulle säga. Så plötsligt blev de sista dagarna helt fantastiska. Lite begränsade har vi varit. Det är flera saker vi har velat göra och se som inte har gått pga skadorna som cyklonen tidigare orsakat men sak samma. Vi har kunnat gå ut ur bilen. Vi har gått otaliga walks. Helt löjligt fina. Bokade också en night walk. Vi var några stycken och en guide som i beckmörker gick i regnskogen. Han höll sig inte till nån upptrampad stig. Det var mellan 19.30 och 22.00 tror jag. Lite småkusligt men kul. Såg tyvärr inga häftigare djur förutom en giant centiped som orsakar outhärdlig smärta.

Tre nätter senare körde vi bort och styrde kosan inåt landet mot vackra Tablelands. Gröna stora kullar vart man än såg och ännu mera regnskog.  Och vattenfall. Vi har sett massor med vackra vattenfall. En dag hann vi med 5 stycken.

Konstigt nog har vi snart spenderat 3 månader här i Australien. Det här blir vår sista natt i vår kärakära bil.. känns lite småsorgligt. Nu när det flyter på som bäst ska man riva upp allt och städa ur den. Drömmen skulle ha varit att ha kört runt HELA Australien och sen tvärs igenom landet. Fast våra 10 000 km får räcka för denna gång. Löjligt dyrt har Australienbiten blivit, trots att vi gjort det på det absolut billigaste sättet och gnidit så mycket vi bara har kunnat. Mycket dyrare än vad vi hade räknat med. Dollarn är högre än vad den nånsin har varit och cyklonen har orsakat prishöjningar i Queensland. Men men.. vad kan man göra. På söndag flyger vi i väg till NYA ZEELAND! Det känns ju så otroligt spännane! Jag blir helt pirrig i kroppen av att tänka på det.

Förresten.. är det nån som vet när det är påsk? J
KRAM



















4 kommentarer:

  1. Hej Maria o Tommy!
    Det har måhända överraskat er med dyrt land där i Australien. Men jag tror nog ni fått valuta för pengarna i varje fall.Men visst om man jämför med er tid i Asien, så joo, sjuk skillnad.Tänk på allt det ni fått uppleva.Och mycket kvarstår ännu. Om ni frågar av oss här hemma, vad har vi upplevt samtidigt. Joo, en hel del. En hel del snööö. Nothing else.Bara snö.Och fast det har smält en del så kommer det till.Hemma på gården har vi en 20 cm bred stig var vi balanserar oss fram till bil och postlåda. Dessutom så halt att man måste hålla i husväggen för att inte stritta omkull.Jag har inte lyckats bryta någo ben denna vinter.Bra så.
    Ni har heller inte rapporterat om någo kroppsskador (joo, Maria, ditt knä, när du surffa, men det blev säkert bra efter lite omplåstring). Så Tommys yrkesfärdigheter har inte behövts här och det är oxå bra.
    Jag blev och fundera i bloggen - vad är en giant centiped? En spindel igen kanske.
    Var är ni den 5.4.Undrar bara.
    Det var igen en gång roligt att läsa er blogg.Sådär som när man får ett kärt brev i postlådan.
    GODFORTSÄTTNINGPÅFÄRDENVIDARE,
    ö. Sanna/mamma

    SvaraRadera
  2. Det var en sak till. Jag har haft den lilla grisen som skärmbild på datorn här på jobbe. Kanske jag byter ut den nu mot bilden från den 350 årgamla regnskogen... eller...det finns att välja mellan.
    Sanna

    SvaraRadera
  3. Hej gumman,

    Tack för ännu ett spännande och roligt inlägg.
    Påsken infaller den 22 (långfredag) till 25 april :) Kram!

    SvaraRadera
  4. Sanna: Vi firar Tommys födelsedag här i Nya Zeeland :) var exakt vet vi inte ännu.. d vet vi väl först på den aktuella dagen. En giant centiped är en extremt stor tusenfoting.. Trodde jag nämnde det! Åtminstone tänkte jag det :) Jaaa-a du har alldeles rätt, vi har båda varit friska och krya. Tack o lov för det. Fastän man har försäkring så är det ju inget man vill råka ut för. Usch det låter som om det varit en tung och lång vinter i år igen.. Som tur var är våren på kommande :) och snart får ni Agneta tillbaks till Finland, måste kännas så roligt! Många kramar dit till Karis!

    SvaraRadera