måndag 3 januari 2011

SYDNEY

GOTT NYTT ÅÅÅÅR!!!
Hoppas ni alla hade ett suveränt nyår! Vi hade länge mega ångest inför vad vi skulle göra. Sydney förvandlas till ett kaos med tusen alternativ. 999 av alternativen är förstås löjligt dyra. Kvällen innan löstes problemet tack o lov. Vi gick hem från stan när vi såg en kille på gatan som fotograferade fladdermöss. Tommy slängde ur sig en kommentar och mittiallt pratade vi alla i mun på varandra. Det visade sig att han bodde på samma guesthouse som vi och han hatade stället minst lika mycket. (Medelåldern ligger på 18 och beteendet på en 14-årings nivå) Detta gjorde oss till själsfränder och swissen Cedric ville vi skulle komma med honom och hans shack nästa dag. PERFEKT. Ett gratis parkområde rakt framför  t h e  bridge med bästa fyrverkerierna, mat OCH dricka fick tas in på området. Hallelujah. Så vi packade väskorna fulla och drog iväg nästa dag 9 på MORGONEN. Gissa om det var lite köer runt om i stan? Alla är fullkomligt desperata att slippa in nånstans och få de bästa platserna. Eller bara helt enkelt få nån plats. Områden stängs av när de är fulla och man slipper varken ut eller in efter det. Vårt område var på det sättet super eftersom man var tvungen att ta färjan över dit vilket begränsade folkmängden en aning. Åtminstone de två första timmarna...
Inte ett moln på himlen och gassande sol. Hela dagen. Skönt i Finland – mindre skönt i Australien. Efter lunch klockan 1 kokade hjärnan. Parken var proppfull av shack och vissa smarta lokalinvånare hade tagit med tält. Men för resten var det bara att stå ut, skuggområden existerade inte. Trots havet fanns det ingenstans att gå och simma. Konstigt nog brände vi oss inte... Fast bra mådde vi inte, men det gick om när temperaturen sjönk. Så, där satt vi och skvallrade, lekte lekar, spelade kort, åt och drack. Enkelt men super lyckat. En svinrik karl friade till sin käraste genom att ha ett flygplan som skrev ”Marry me” på himlen. Efter detta kollade också Sydney läget genom att skriva ”R U OKAY?” och annat fiffigt återigen på himlen. Klockan 21 kom första fyrverkeri showen för barnen. En sån show har jag aldrig sett ens för vuxna nån annanstans i världen. Eftersom det är så mycket folk skjuts lika raketer upp på 6 olika ställen längs med vattnet. Så att så många som möjligt ska få titta. Så där var vi stod såg vi på långt håll 2 andra, förutom ”vårt eget” då förstås. Raketer sprutade även upp ur skyskraporna vid sidan om. Helt sjukt. Efter detta kom lite raket teasers en gång i timmen. Vid 12 slaget exploderade allt. Raketer sköts upp ur bron, under bron, raketer i luften, runtom i skyskraporna... 12 minuter höll det på. Alla skrek och stämningen var på topp. Det blev så himla mycket rök att i slutet av showen var det svårt att se raketerna helt just på grund att de var täckt av röken. Efter fyrverkeriet var hela himlen grå!!! Sååååå... Nyår i Sydney rekommenderas varmt ;)
Dagen efter blev kort. Vi steg upp vid 14 och stack med Cedric till några av de andra vi firade nyår med. Satt i skuggan resten av dagen och bara chillade. Mot kvällen begav vi oss till Coogee beach för att lära oss Australian BBQ. Medan vi väntade på vår tur fick vi uppleva vårt första haj alarm! Ett högt alarm ljöd genom flera högtalare på stranden. Folket sprang upp ur vattnet. En polishelikopter började cirkulera av och an nära havet. Kemikalier hälldes i för att få en klargrön färg så de lättare skulle få syn på hajen. Livräddare körde runt på en vattenskoter. De var som om vi skulle ha varit med i Bondi Beach resque eller nåt J Sen när vi skulle börja grilla hade företaget tydligen stängt av grillarna... Nåt som aldrig tidigare hade hänt. Och på skulle de inte sättas igen. Haha. Så det blev indian food istället.
Nästa dag blev det legendariska Bondi Beach. Även känd som köttmarknaden. Överskattat men vackert. Jobbigt mycket jobbiga mänskor och klarblått vatten. Köttet blev slängt på grillen och ännu en toppen dag spenderades med vår favorit swiss. Eftersom han spenderade sista kvällen i Sydney satsade vi stort och drog till Imax bion. Här finns den största bioskärmen i väääärlden. 30 meter hög och 25 meter bred. Pga begränsat urval av filmer blev det Walt Disneys TRON, en rymd leffa. Hahahha. 3D brillorna på och vi var beredda. SHIT vilka effekter. Går inte att beskriva. Var definitivt värt de 28 dollar vi pröjsade.
Nu ska vi bege oss ut på stan och fynda lite reakläder. Har nött sönder flera plagg sen vi lämnade Finland.
SKÖT OM ER / Maria

7 kommentarer:

 1. Huh, huh,, man blir matt av att bara läsa vad ni varit med om...ni har nog mycket att smälta.
  Men imponerande är det. Ni har lätt för att hitta likasinnade mänskor på er resa, fast det finns ju lagom urval...
  God fortsättning, vi hörs på skype
  h
  sanna/mamma

  SvaraRadera
 2. Hej Maria,
  det är jag igen. Det var faktist så mycket med ert nyårsfirande att jag läste igenom dina rader en gång till och som sagt: huh-huh, det var en hel del. Det där med haj-alarmen var närapå dramatiskt - inga kramisdjur här inte...
  men kramar från mig
  Sanna

  SvaraRadera
 3. Gott Nytt År till er också! Låter som ni fortsättningsvis trivs och har det bra och det är roligt att höra :) Kramar härifrån och sköt om er!

  SvaraRadera
 4. woow östra sidan verkar vara så mycket annorlunda än västra sidan, så mycke folk HAHA! Men ni verkar ju ha fått ett bra nyår iaf och kul att ni redan träffat så många trevliga människor! Tuusen tack för mailet annars Maria, blev så himla glad, ska svara så fort ja hinner!!! PUSS OCH KRÄÄÄM

  SvaraRadera
 5. Gott Nytt År till er.
  Jaa, det var då ett annorlunda nyår och nya vänner tycks ni hela tiden få. Inte så illa.
  Hajarna skall ni inte stifta bekantskap med. Ha det så bra. Kram Mamma

  SvaraRadera
 6. Jag måste också läsa två gånger. Hihi kul med långa inlägg. Det känns lite som att jag knarkar på era upplevelser! Ge mig mer!!

  SvaraRadera