söndag 28 november 2010

Phnom Penh, Siem Reap är i paket. Båda städerna i kambodja har varit trevliga upplevelser. Kambodja har dock en väldigt mörk historia som vi har fått ta del av. I Phnom Penh besökte vi ett museum som ännu 1979 fungerade som ett fängelse där röda khmererna torterade och dödade oskyldiga människor som inte ville ta del av den extrem kommunistiska revolutionen som pågick 1975 – 1979. Flera miljoner människor slaktades under 4 år i kambodja tills Vietnam kom och befriade landet 1979. Det var rätt så otäckt att gå runt i fängelset som tidigare hade varit än skola. Man kunde faktist se gamla blodfläckar inne i cellerna.
Innan vi besökte museet bevittnade vi rent vansinne som pågick under revolutionen på de så kallade killing fields lite utanför Phnom Penh. Det var ett område man hittade 1979 vart man förde människor som inte passade in i det nya samhället för att avrättas på de mest brutala tänkbara sätten. Platsen omfattade inte mindre än 120 massgravar. Man fick kalla kårar när man kunde se kläder som stack ut från marken var man gick.
I Siem Reap steg vi upp 05:15 för att hinna till soluppgången vid Angkor Wat. Vi gick omkring hela dagen och beundrade detta otroliga under konstruerat av människan. Kan inte beskrivas med ord. Ett stort minus var ändå alla miljoner Japaner som strömmade ut från turistbussarna med identiska lippisar på huvu och störtsa objektivet på kameran man kan hitta på marknaden. Sen när dom är 25 stycken som ska turvist stå på samma underbara plats och posera och ta det där unika fotot, och då är det ju förbjudet att gå förbi också för då blir dom sura, så man ska vänta att hela släkten ha blivit fotad före man tar sig igenom myrstacken.
Men för övrigt tycker vi att Kambodja har hittills varit underbart. Vi har upplevt allt tillsammans med Ryder och Amanda och fick ännu mera trevligt sälskap från Finland när vi kom till Siem Reap. Vi sa adjö till Amanda och Ryder på fredan i Siem Reap och igår kom vi med Otto, Neha och Tessi till Sihanoukvill för njuta av strandlivet. Det sku finnas så myky att berätta, men men.
                                          En vanlig syn på gatorna i Phnom Penh


                                          en eller flera kalla öl med Otto                                                    Angor Wat
Sköt om  er där i Finland. Snart är det jul =) God lilla jul förresten, det var väl igår!

5 kommentarer:

 1. Eva på Djupsvängen28 november 2010 15:57

  Trevligt att höra att ni har det bra och att ni har fått trevligt besök också. Här har vi firat lilla jul i -14 grader så det är ovanligt kallt för årstiden här. Njut av värmen!

  SvaraRadera
 2. Trevlig första advent, vi tände första ljuset med Emma, Lisa och Jesse. Det har snöat mera i morse.
  Vi åker till Vasa idag och träffar Mika och Christina vid ABC macken. Otäcka händelser har skett i Kambodja, sker säkert ännu, men vilka härliga och intressanta platser ni varit på.
  Alla hälsar så mycket.

  SvaraRadera
 3. Hej Tommy & Maria
  Man kunde ju leka med tanken att ni skulle ha ett eget äventyrsprogram på Travel Chanel - Travel with Tommy & Maria eller Amacine Days with Tommy & Maria. Så mycket ni får upptäcka och erfara. Hur skall ni efter allt detta härliga stå ut med en grå vardag här i vårt land.Ok - vi har nu int tsunamin, översvämningar och jordbävningar....
  Hoppas Otto, Neha och Tessi fick njuta av vackert väder också. Sen hoppas jag att Agneta får sällskap av er vid jultid.Hon skall väl nomineras till Thailands mest varmhjärtade katträddare (läs hennes blog).Hon har lyckats få små hela byar med i sitt letande.Hon väntar mycket på att få se er.God fortsättning på er färd, skriv snart igen.
  Kram mamma (på djupsvängen)

  SvaraRadera
 4. nå nu ska vi inte ta i mamma =)men joo, det kommer väl nog att vara lite enformigt sen hemma igen. Otto, Neha och Tessi had nog tur med vädret, ha int hört hur dom had sen i Thailand, för dom fortsatt ju dit. Ja ha läst Agnetas blogg joo, skoijiga greijor. Vi kommer nog att träffa henne, men jag tror int vi kan vara me hon just på julafton, vi har ett flyg att passa i Kuala Lumpur. Men vi sir d dä sen. Ha vari lite trögt me skrivande, men vi skriver nog säkert snart igen. Imoron blir det trekking här i Kampot i Kambodja. Berättar om den sen på bloggen i någo skede. ha d fint!

  SvaraRadera